preskoči na sadržaj

Klasična gimnazija Zagreb

Antička baština u Hrvatskoj

Antička baština u Hrvatskoj jedan je od fakultativnih predmeta koji učenici Klasične gimnazije imaju mogućnost pohađati. Cilj uvođenja ovog predmeta je učenike naše škole, s obzirom na njihovu klasičnu izobrazbu, upoznati detaljnije s antičkom ostavštinom na hrvatskom području koja je neizmjerna i prekrasna te s antičkim utjecajem na kasnija razdoblja i razvoj hrvatske kulture (književnosti, arhitekture, likovne umjetnosti pa i obrazovnja) koji je također nemjerljiv. Samo po sebi iz toga proizlazi smještanje Hrvatske i njezine kulturne baštine u kontekst europske kulture i civilizacije. Pjesničkim jezikom rečeno, cilj Antičke baštine u Hrvatskoj je kako se zaljubiti u kulturnu ostavštinu svoje domovine i kako tu ljubav prenositi dalje.

Svi učenici koji odluče sudjelovati u sadržajima ovoga predmeta zajedno istražuju svoje kulturno nasljeđe. U nazivu samog predmeta je riječ „antička“, no ne ograničavamo se samo na to povijesno razdoblje jer i antika se, iako vrlo stara, razvila iz nekih ranijih vremena, a iz nje su se pak razvile i zapravo se još uvijek razvijaju nove kulture i civilizacije. Antika je naša polazišna točka.

Predmet je koncipiran u obliku izvanučioničke i terenske te istraživačke nastave. Do sad smo bili u Sisku, Andautoniji, Osijeku, Vukovaru i Vučedolu, u Puli, Nezakciju, Monkodonji, na Malom Lošinju, u Trstu i Aquileji.  Posjećujemo razne zagrebačke muzeje te kulturne i obrazovne ustanove – Arheološki muzej, Gliptoteku HAZU, Državni arhiv, Filozofski fakultet, NSK ...  Sudjelovali smo na radionicama o razvoju Rimske republike, o kaligrafiji, slušali smo o vučedolskom kalendaru i nevjerojatno futurističkom dizajnu vučedolskog čovjeka, zatim o sustavu grijanja i hlađenja u obližnjoj Andautoniji i kako su tamošnji Rimljani bježeći od barbara naselili današnju Vlašku ulicu u Zagrebu. 

Baštinari su u školskoj godini 2016./17. uložili veliki trud u prikupljanju materijala za veliku izložbu posvećenu 410. rođendanu naše škole. Izložba pod nazivom 410 generacija u pokretu i slici održana je u dva dijela na dvije lokacije – u Državnom arhivu u Zagrebu u Opatičkoj ulici te u Gliptoteci HAZU. Izloženo je preko 1000 fotografija iz povijesti Klasične gimnazije i školskog života njezinih učenika. Jedan od sljedećih zadataka učenika koji pohađaju Antičku baštinu u Hrvatskoj je arhiviranje i usustavljivanje svih prikupljenih i prikazanih materijala.

Voditelji: Dubravka Matković i Mislav Gjurašin


facebook

INSTAGRAM

ŠKOLSKI ČASOPIS

YOUTUBE

Onassis Foundation
Korisni linkovi

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 2. 2018.

Ukupno: 284814
Ovaj mjesec: 8107
Ovaj tjedan: 16
Danas: 16
CMS za škole logo
Klasična gimnazija Zagreb / Križanićeva 4a, HR-10000 Zagreb / web2.gimnazija-klasicna-zg.skole.hr / ured@gimnazija-klasicna-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju